Badrumsrenovering i Danderyd

Oment är byggfirma som är specialiserad inom badrum och våtrum. Hos oss kan du få hjälp med hela badrumsprojektet och vi gör dessutom alla typer av plattsättningsarbeten. Vi är certifierade av GVK (Golvbranschens våtrumskontroll), Säker Vatten samt Elsäkerhetsverket vilket borgar för att badrumsrenoveringar av god kvalitet. Dessutom har vi ansvars- och trygghetsförsäkring, liksom kollektivavtal och F-skatt.

Till dig som bor i Danderyd och har planer på att genomföra en badrumsrenovering har vi på Oment några tips. Det är en hel del beslut som ska fattas, kanske krävs kommunikation med bostadsrättsföreningen eller kommun. Kanske har du för mycket omkring dig för att hinna med planering och inköp av material och badrumsinredning. Då ska du kontakta oss på Oment – vi hjälper dig från början till slut.

Detta bör du fundera på inför din badrumsrenovering

Här följer nu några punkter som du kan fundera på i samband med att du kontaktar oss:

• Behöver du byta fönster i samband med badrumsrenoveringen? 

Om du bor i en bostadsrättsförening får du inte byta fönster utan godkännande av föreningen.

• Hur gammalt är ditt badrum idag?

Om ditt befintliga badrum är äldre än 1991 bör golvbrunnen bytas ut i samband med renoveringen. 

• Vad vill du ha på väggarna?

Vill du ha kakel, natursten, matta, målade väggar eller föredrar du en industriell look och vill använda microcement?

• Hur vill du ha det på golvet?

Kommer du vilja ha golvvärme på golvet? Om ditt badrum är mindre än sex kvadratmeter rekommenderar man elburen golvvärme. För större badrum än sexkvadratmeter är rekommendationen vattenburen golvvärme. Varför man vill ha golvvärme? Av flera skäl. Dels är det behagligt att kliva ur duschen på ett varmt golv. Dels hjälper golvvärmen till att hålla fukten borta.

• Klinker, natursten, matta eller microcement?

Vad vill du ha på ditt badrumsgolv?

• Hur många eluttag och var ska de sitta?

Eltandborste, hårfön och plattång kräver el och eluttag. Vi rekommenderar minst ett eluttag, oavsett om det ska placeras separat på en vägg, i badrums- eller annat skåp. Just nu behöver du inte fundera var de ska sitta – det återkommer vi till. Däremot bör du fundera på hur många eluttag du behöver.

• Handdukstork?

Om du vill ha en handdukstork i ditt nya badrum bör du bestämma dig för om den ska vara elburen (då behöver du eluttag) eller vattenburen. Om du redan har ett vattenburet element eller en radiator i ditt befintliga badrum kan det dras till en handdukstork (det beror dock på vilket värmesystem som finns). Tänk på att värmerör inte får komma upp ur golvet, de ska komma ur väggen, så om det kommer ett värmerör ur golvet idag, måste det pluggas eller proppas under golvet. 

• Element?

Har du element i badrummet? Ska det vara kvar på samma plats, flyttas eller kopplas till en vattenburen handduksstork? Vad gäller värmerören till element/radiator så gäller samma sak som för handdukstorken – inga värmerör får komma upp ur golvet. 

• Belysning

Hur vill du ha belysningen? Spottar i taket, LED-list eller hängande lysarmatur?

• Tvätt

Kommer badrummet även fungera som tvättstuga? Då behöver du tänka på el, vatten och avlopp. Om du redan har tvättmaskin och torktumlare i badrummet, fundera på om det nu är läge att flytta dem.

• Dolda eller synliga rör?

För att möjliggöra så kallade dolda rör, som inte syns, måste rören heldras från ett utrymme med golvbrunn in till badrummet. Alternativet är att koppla ihop rören i ett vattensäkert skåp. Vattenrör får absolut inte skarvas dolt i väggar, bjälklag eller tak – det ökar risken för vattenskador. 

• Vill du behålla avloppet på samma plats?

Toalett, handfat, dusch och/eller badkar – alla kräver avlopp. Nu är det ett bra läge att fundera om toaletten och handfatet ska behålla sin plats, eller om du ska planera om badrummets layout. Har du koll på när stammarna byttes senast?

• Ventilation

Bra ventilation är en förutsättning för att ett badrum ska må bra. Här kan du välja mellan motordriven fläkt/paxfläkt. För dig som bor i villa eller radhus är motorfläkt/paxfläkt att rekommendera för att få bra cirkulation i badrummet. Bor du i flerfamiljshus får du inte koppla in en motorfläkt eftersom fukten från ditt badrum kan hamna hos grannen. 

• Toalett på väggen eller golvet?

Hur vill du ha din nya toalett? En vägghängd wc är ett smart alternativ för att lättare komma åt att städa. Rent allmänt är det en fördel att hålla golven så fria som möjligt – det blir både mer lättstädat och mer hygieniskt. 

Oment - en seriös byggfirma för badrumsrenovering

När du kommit så här långt i din badrumsplanering vill vi komma med ytterligare ett bra tips: Se till att du anlitar en seriös byggfirma för ditt projekt. Kontakta oss när du ska renovera badrummet i Danderyd.