Badrumsrenovering i Sollentuna

Bor du i Sollentuna och planerar att renovera ditt badrum? Då vill vi på Oment gärna komma med några tips.

Badrummet är idag ett av bostadens viktigaste rum. Så har det inte alltid varit. De äldsta badrummen är faktiskt bara drygt 100 år gamla. Trots att vattenklosett (WC) kom till Sverige redan 1870 var indraget vatten och avlopp ovanliga i de svenska bostäderna långt in på 1900-talet. 

Hur vill du göra din badrumsrenovering?

Att renovera sitt badrum är bland det svåraste man som amatör kan ge sig på. Våtrumsarbeten omfattas av ett digert regelverk och vi rekommenderar att du anlitar en seriös byggare när du ska renovera ditt badrum. Den du anlitar bör ha lång erfarenhet av badrumsrenoveringar och kompetenta hantverkare med de behörigheter och certifikat som krävs. Om du lägger lite tid och kraft på att hitta en pålitlig byggfirma med goda erfarenheter av våtrumsarbeten och som dessutom är kända för bra kommunikation har du alla chanser att få ett tryggt och säkert badrum med de detaljer du vill ha.

Några badrumstrender

När dåtidens höginkomsttagare började inreda badrum i sina bostäder satsade de stort. Det var pampiga gjutjärnsbadkar med lejontassar, marmorgolv och mässingsdetaljer som gällde. Idag tänker vi kanske lite annorlunda. Några av dagens trender är natur, jordnära färger, svart, organiska former, dekorativ belysning samt hållbarhet och fokus på avkoppling.

Många av dagens badrum hämtar inspiration från naturen. Naturmaterial som natursten eller kompositmaterial som efterliknar det naturliga syns ofta. Vilken typ av sten och utförande du väljer gör stor skillnad för badrummets helhetskänsla. Gillar du det skandinaviskt stilrena väljer du kanske kalkstensliknande granitkeramik, medan marmor ger en klassisk och tidlös känsla. Detaljer av trä ger en ombonad touch, ljust eller mörkt väljer du själv, idag ser vi allt från vitpigmenterat till mörkbetsat.

Jordnära färger hör också till den naturnära paletten. Beige, grått och brunt är populärt, liksom klassiskt vitt och svart. Nu vågar allt fler satsa på mer färg, som olika gröna nyanser. Även blått och mjuka pasteller tar sig in i badrummen på 2020-talet.

Svart har kommit att bli en klassiker. Idag hittar vi svarta detaljer på allt från duschar, gångjärn och blandare, inte enbart på tvålkoppar och tandborstglas.

Mjuka linjer och organiska former skapar en mjukare känsla i ett rum som ofta präglas av stramhet. Både speglar och badrumsmöbler med rundade hörn hjälper till att mjuka upp.

Glöm forna tiders runda lampa ovanför badrumsspegeln. Idag lägger allt fler extra krut på belysningen även i badrummet. Fundera gärna på vilken typ av belysning du tänker dig i ditt nya badrum så att det blir enklare för elektrikern att dra elen. Varför inte en annorlunda lampa som ger ditt badrum en personlig touch? Se dock till att den belysning du väljer är godkänd att användas i ett våtutrymme. Och oavsett vilken typ av belysning du väljer är det inte så dumt att installera en dimmer.

Hållbart är det nya svarta

Bland de medvetna och inredningsintresserade har hållbarhetstänket kommit för att stanna. Långsiktiga lösningar, återvunna material och genomtänkta val har blivit praxis. Kvalitet och hantverk likaså. Det är inte längre försvarbart att kasta ut fullt fungerande badrum – och den som gör en badrumsrenovering tänker längre än bara några år framåt.

Ett badrum ska fungera som ett badrum med de funktioner som behövs. Idag vill vi också att badrummet ska ha spa-känsla och fungera som avkopplande oas. Här kan smart förvaring som gör det lätt att hålla ordning bidra.

Anlita en pålitlig badrumsspecialist

 

Oavsett vilken stil du har tänkt för ditt nya badrum ska du se till att anlita en våtrumsspecialist som har alla erforderliga behörigheter, som GVK (Golvbranschens våtrumskontroll), Säker Vatten och Elsäkerhetsverket. Din badrumsfirma bör också ha ansvars- och trygghetsförsäkring, kollektivavtal och F-skatt. Kontakta några olika byggfirmor, ta referenser och kolla tidigare projekt innan du bestämmer dig. Se även till att få en ordentlig offert där kostnader och tidsplan är angivna samt skriv avtal med byggfirman. Det minskar risken för missförstånd. 

Att göra en badrumsrenovering tar cirka fyra till fem veckor från startdatum. Du bör ha gjort någon form av budget inför badrumsrenoveringen och det kan också vara smart att bo någon annanstans under byggtiden om du inte har fler än ett badrum i din bostad. 

Ska du bygga nytt badrum i Sollentuna?

Hör av dig till oss på Oment. Vi har många utförda badrumsrenoveringar gjorda, och vi strävar alltid efter att överträffa din förväntingar vad gäller pris, utförande och tidsram.